Elfy borduren

Home

Producten

Nieuw

Motieven

Speciaal

Baby

Homedecorations

Keukenaccessoires

Beurzen

Contact

Links

Trefwoorden

Sitemap

Wat is borduren?

Een stukje geschiedenis
Wat is borduren eigenlijk? Je maakt dan met een draad garen en een naald allerlei versieringen op een stof. Dat doe je aan de hand van een patroon, een zogenaamd kruissteekpatroon of telpatroon. Dat bestaat uit allemaal tekentjes, elk tekentje staat voor een andere kleur borduurzijde. Het is pas echt 'hand'werk als dit met de hand gebeurt, dus niet met een borduur- of naaimachine. Dat maakt de bezigheid niet alleen erg arbeidsintensief, maar het is ook een ware borduurkunst. Wie kent de oude afbeeldingen niet, waarop vrouwen staan afgebeeld, die een handwerkje in hun handen vasthouden, het liefst in een borduurring om het werk schoon te houden? Het borduren is een aangename hobby, die erg ontspannend werkt. Helaas is de techniek van het borduren wat uit de mode geraakt. Vroeger kregen de meisjes op school handwerkles en leerden ze haken, breien en borduren. Niet alleen meisjes leerden de handwerktechnieken, op de Pedagogische Academie kregen jongens ook de beginselen van één recht - één averecht en kruissteekborduren bijgebracht. Menigeen heeft geworsteld om de draad nu precies door het oog van de naald te krijgen en niet ernaast te steken! Het vak handwerken is jammer genoeg geheel uit het onderwijs verdwenen. De belangstelling voor borduurwerk is er gelukkig nog wel.
 
Hoe maak je een borduurwerk in kruissteek?
kruissteekpatroon Voorbeeld van een kruissteekpatroon of telpatroon.

Aan de hand van de tekentjes zoek je de kleuren van de borduurzijde uit en borduur je het ontwerp.
voorbeeld kruissteek borduren voorbeeld kruissteek borduren
Op de linker foto zie je, hoe je eerst de onderste steek maakt: van links onder naar rechts boven.
Dan keer je, en ga je kruislings over de onderste steek terug (rechter foto), van rechts onder naar links boven.

Wat is er speciaal aan het borduurwerk van Elfyborduren?

voorbeeld van borduurstof: aídaband
Veel motieven zijn eigen ontwerp en dat maakt ze uniek.

Daarnaast zijn de motieven op handdoeken, gastendoekjes, washandjes, keukendoeken e.d. geborduurd op origineel wit aídaband.

Dit band wordt onzichtbaar (uiteraard ook weer met de hand en niet met de naaimachine) erop vastgezet.
voorbeeld kruissteek borduren (achterkant borduurwerk) Hierdoor is de minder fraaie achterkant van het borduurwerk (foto links) niet te zien en is het geheel mooi afgewerkt (foto rechts). handdoek met washandje: koeien, handgeborduurd in kruissteek

Tip
Voor al diegenen die niet zelf kunnen handwerken, borduren of breien, of die er de tijd niet voor hebben, of die gewoon snel een mooi cadeau willen hebben, zijn bij Elfy borduren diverse cadeautjes, tegen betaalbare prijzen verkrijgbaar. Het unieke aan die cadeautjes is dat zij allemaal met de hand in kruissteek, steelsteek of kettingsteek geborduurd zijn, steek voor steek en kruisje voor kruisje. Er zijn inmiddels meer dan 100 verschillende handgeborduurde motieven op cadeautjes verkrijgbaar. Er zijn trouwens ook leuke cadeautjes verkrijgbaar, die met de hand gebreid of gehaakt zijn. Allemaal puur handwerk!

baby-/wieglakentje met handgeborduurd motief ingepakt als cadeautje
Klaar om weg te geven!

De meeste producten zijn al ingepakt als cadeautje, in doorzichtig folie. Bijvoorbeeld: handdoek met of zonder washandje, gastendoekje, keukendoek met of zonder theedoek, baby-/wieglakentje.

opruiming borduurboeken

Door ruimtegebrek zijn wij genoodzaakt een aantal borduurboeken op te ruimen tegen een schappelijke prijs.
Klik op de afbeelding voor meer informatie!

© Elfy borduren